Sociale media op kamp

Haal die smartphones of camera’s maar boven, want de bivakzomer komt eraan. Sharen, liken en grappige comments geven: iedereen mag weten dat jullie op kamp gaan. Met deze vijf tips hou je het tof!

1. De klaagmuur

In België beschermen we onze privacy. Zorg daarom dat je toestemming hebt van de ouders om hun kind te fotograferen. Zijn er ouders die dat liever niet willen? Dan moet je dat respecteren. Zo simpel is het. Omdat niemand onfeilbaar is, is het belangrijk dat ouders, leden en leiding iemand kunnen aanspreken. Duid iemand uit de leidingsploeg aan die verantwoordelijk is voor het fotobeheer en maak bekend wie dat is. Wil iemand liever niet dat een foto van hen online komt? Dan kan de verantwoordelijke dat mee bewaken en hem desnoods nog verwijderen. Eeuwige dank!
Ontdek hoe het alweer zat met privacy.

2. Gênante momenten, bikinibabes en blote basten

Tijdens het bivak zien we er niet altijd op ons paasbest uit. Daardoor is niet elke foto even stijlvol. Denk twee keer na voor je iets online publiceert. Niemand wil dat alle ouders die gênante foto gezien hebben, toch?

Tijdens de warme zomermaanden durven leden en leiding ook weleens wat kleren uit te trekken. Die foto’s post je het beste niet openbaar, zelfs al is er eigenlijk 'niets te zien'.

3. Facebookfamous, Instagram influencers of bangelijke bloggers?

Elk medium heeft andere eigenschappen. Een Facebookpagina is openbaar, een Facebookgroep kan besloten blijven. Instagram deelt ook met iedereen, maar een story blijft maar 24 uur bestaan. Is je blog goed beveiligd en moeten écht al die foto’s op je website? Lees meer over veilig online foto’s gebruiken.

4. Who you gonna call? De bivakpermanentie!

Stel: je merkt plots dat je foto’s buitensporige aandacht krijgen, bijvoorbeeld op Flickr. Of je foto verschijnt plots op een website in een foute context. Dan sta je er niet alleen voor. Bel ons op 03-231 07 95 of neem contact op via ons contactformulier.

5. Win, win, win!

Deel je foto’s tijdens de bivakzomer met #kampstagram en maak kans op leuke prijzen. De scouts, Kazou en KLJ doen ook mee, dus we moeten ons bewijzen. #AllemaalMooieMensenBijDeChiro

Check de wedstrijdvoorwaarden op kampstagram.be.

Smartphones

Of je het nu wilt of niet, sociale media zijn overal. 1/3 van de jongeren zit dagelijks langer dan een Chironamiddag op apps en netwerksites. Maar wat op kamp? Smartphones hoeven geen taboe te zijn en kunnen zelfs een extra dimensie geven aan je activiteiten. Het belangrijkste is dat je het bespreekt met je leidingsploeg, je afdeling en hun ouders, en dat je hen op de hoogte houdt van de afspraken.

We geven je hier alvast een aantal leuke ideeën:

• Speel op kamp een rodedraadspel waarbij je leden minuten kunnen winnen die ze mogen spenderen op hun smartphone.
  • Laat je keti's en aspi's een vlog bijhouden over het leven op kamp of geef hen de verantwoordelijkheid om de Facebook- of de Instagramaccount van je Chirogroep vol te spammen.
  • Maak er een spel van. Gebruik Instagram voor een supertoffe fotozoektocht of Whatsapp om een dropping te begeleiden.
  • Verzamel alle opladers aan het begin van je kamp en laat leden oplaadtijd winnen aan de hand van opdrachtjes en 'goed gedrag'.

Tip: Bekijk ook zeker onze pagina over veilig online fotogebruik.