Noodweer

(Nood)weer

Het weer  heeft een grote invloed op je kamp, maar soms een iets té grote invloed. Je kan alvast wat anticiperen door de weersvoorspellingen op te volgen.

Zontastisch

Het lijkt alleen maar geweldig, maar het houdt ook enkele gevaren in. Bescherm jezelf en de kinderen door:

• in de schaduw in plaats van in de zon te spelen of neem een plons in het zwembad
  • door regelmatig zonnecrème te smeren en dit ook vaak genoeg te herhalen
  • voldoende water te drinken, ook al heb je geen dorst
  • je programma aan te passen aan het weer. Zijn er fysiek zware activiteiten die je misschien ook op een ander moment kan doen?

Voelt er toch iemand zich niet goed? Breng de persoon naar een koelere plek, zorg ervoor dat hij/zij voldoende water drinkt en rust kan vinden. Lukt dat niet? Bel naar de dokter.

Bruine zeep + zon = brandwonden! Spring hier dus bewust mee om.

Storm of teveel water. Wat nu?

Een storm of een hevig onweer zijn inderdaad geen standaard situaties. Op voorhand bekijk je best volgende zaken al eens:

• Probeer je bivakterrein goed te inspecteren. Naar waar zal het water lopen? Zijn er gevaarlijke punten? Waar staan er hoge bomen die wel eens zouden kunnen vallen? Is er een gebouw in de buurt waar we kunnen schuilen?
  • Graaf greppels langs de tenten (als dit mag van de bivakeigenaar). En zorg ervoor dat stormkoorden en greppels ook zichtbaar zijn in het donker. Zo vermijd je dat er iemand over zal vallen.
  • Zorg ervoor dat je tenten goed opgespannen zijn en waterdicht. Denk ook na over de plaats waar je je tenten opzet. Kunnen de leden bijvoorbeeld vlot tot aan een veilige plek geraken?

Maar je kan niet alles voorzien. Is er dan toch een storm en vrees je voor de veiligheid? Dan raden we je aan om volgende zaken te overwegen/ te doen:

• Is de storm echt te erg? Of is er gewoon veel water en lawaai? In het tweede geval kan je de kinderen laten slapen. Zorg er wel voor dat er leiding mee in de tent slaapt, zodat (moest er toch paniek ontstaan bij de leden) je snel kan ingrijpen.
  • Als je beslist te evacueren, doe je best het volgende:
    • Heb je nog tijd: laat de kinderen snel hun bagage op hoogte zetten. Op bedjes of stoelen, ….
    • Heb je geen tijd: laat alle bagage liggen en neem al de kinderen samen mee na een veiligere plek.
    • Laat kinderen NOOIT de tentpalen vastnemen. In geval van bliksem geleiden die heel hard de bliksem zelf en als je dat dan vast hebt, bestaat de kans dat je geëlektrocuteerd wordt.
    • Als je evacueert, denk dan goed na over hoe en waar je loopt. Je weet van op voorhand al waar er gevaarlijke plekken kunnen zijn (putten, vallende bomen, …), probeer die te vermijden. Maar aan de andere kant maak je ook het meeste kans om geraakt te worden door de bliksem in een open veld. Probeer dat dus ook te vermijden. Als je merkt dat je uitsteekt tov de omgeving (bijvoorbeeld op een heuvel of een grote open vlakte), buk je dan en probeer zo verder te gaan.
  • Eens je ergens veilig bent, kalmeer de kinderen en zorg ervoor dat je weet dat iedereen veilig is.

Als de storm gedaan is, meet je de schade op. Neem zeker ook meteen foto’s van de schade. Neem dan contact op met de verzekering (via ons). Als je tenten hebt van Defensie of de uitleendienst ULDK, dan moet je aan de lokale politie vragen dat ze een PV komen opstellen.

In geval van nood kan je ons altijd bereiken op het bivakpermanentienummer: 03/231 07 95.