Toelatingen spelen en vuur

Toelatingen spelen en vuur

In welke bossen mag je wandelen?

Alle bossen en natuurreservaten zijn toegankelijk voor voetgangers op de bestaande wegen, tenzij anders aangeduid.

In welke bossen mag je spelen?

Vlaanderen

In een speelzone/speelbos mag je altijd spelen. Dat is een bepaald gedeelte van het bos of natuurreservaat dat vrij toegankelijk is. Een overzicht van alle speelbossen in Vlaanderen vind je op groenspeelweefsel.be

Toelating om te spelen buiten de bestaande speelzones vraag je aan de eigenaar, of, bij een openbaar bos, het Agentschap voor Natuur en Bos. Daar moet je 14 dagen op voorhand een machtiging aanvragen om te spelen.

Wallonië

Bosspelen en andere (kamp)activiteiten moet je  aanvragen bij het Waalse bosbeheer, voor 1 mei.

Kampvuur

Geen bivak zonder kampvuur!  Hoe en waar moet je nu zijn om dat legaal te doen?

Enkele basisregels:

  • Vuur maken in of vlak bij een bos (binnen een straal van 25 meter) is in Vlaanderen bij wet verboden, en af te raden.

  • Voor een kampvuur kun je wel een uitzondering krijgen, maar dan moet je minstens 35 dagen voor je kamp een machtiging aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

  • Vraag ook bij je bivakgemeente vooraf na of hier een reglementering voor is (politie, brandweer) en maak goede afspraken met je kampuitbater.

  • Zorg dat je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt.  Ook al heb je toelating om een kampvuur te maken, het kan altijd misgaan en vuur is erg onvoorspelbaar!

  • Spelen met vuur is in alle hoedanigheden levensgevaarlijk en verboden.  Elk jaar zien we ongelukken gebeuren met vreselijke gevolgen.  Vanuit de Chiro kunnen we dit dan ook niet toelaten!  Jullie kunnen ongetwijfeld andere, even spannende, activiteiten en spelen verzinnen!